{ "title": "7 Sınıf Sıvı Basıncı", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/7-Sinif-Sivi-Basinci-47.png", "date": "21.01.2024 11:44:19", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "7 Sınıf Sıvı Basıncı, 7. Sınıf sıvı basıncı konusu fen bilimlerinin önemli konularından biridir. 7. Sınıf fen bilimleri kitabının 2. Ünitesinin 'kuvvet ve enerji' başlığı altında 2. Konu olarak yer alır. Her sene TEOG sınavlarında en az 1 soru sıvı basıncı konusundan gelmektedir. Sıvının basıncı, sıvının yüksekliği ve yoğunluğunun çarpılması ile elde edilir. Kabın şekli ise sıvı basıncını etkilemez. Fakat aynı ölçüdeki sıvılar farklı kaplar içinde farklı derinlikte ise derinliği fazla olan kabın tabanına daha fazla baskı yapar. Böylece diyebiliriz ki sıvı basıncı, sıvının derinliği ve öz kütlesi ile doğru olarak hesaplanır.

7. Sınıf sıvı basıncı soruları arasında en yaygın olan sıvı basıncını etkileyen değişkenler konusudur. Sıvı basıncısını etkileyen en önemli faktörler, derinlik ve öz kütledir. Derinlik ve öz kütle arttıkça sıvı basıncı artar. Aynı kabın içinde farklı öz kütlelere sahip ve birbiri ile karışmayan sıvılar bulunuyorsa, zeytinyağı ve su örneğindeki gibi bu sefer her iki sıvının kendi tabanına uyguladığı basınç hesaplanarak her iki sıvı basıncı toplanır ve böylelikle sıvının toplamda tabana uyguladığı basınç bulunmuş olur.

7. Sınıf sıvı basıncı konuları arasında önemli olan bir diğer konu ise sıvı basınç değişimi konusudur. Sıvı basınç değişimi sıvı maddenin içinde bulunduğu kapla ilgilidir. Düzgün bir şekle sahip olan kaplarda sıvı basınç değişimi düzenli olarak artış gösterirken; şekli değişken olan, gittikçe genişleyen ya da daralan kaplarda sıvı basınç değişimi de düzensiz bir yapı gösterir. Burada sıvı basınç değişimini etkileyen faktörlerden biri sıvının basınç noktalarında değişkenlik olmasıdır.

7. Sınıf sıvı basıncı konusunu çalışırken nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle öğrenciler sınıfta yapılacak olan sıvı basıncı deneyine kesinlikle katılmalıdır. Bu konu anlatılırken fen bilimleri kitabı içinde yer alan deneyin sınıf ortamında yapılması öğrencilerin konuyu somutlaştırarak anlamlı hale getirmesinde en önemli katkıyı sağlayacaktır. Aynı zamanda sıvı basıncı konusu, katı basıncı ve gaz basıncı konuları ile karşılaştırmalar yapılarak günlük hayatın içinden örneklerle anlatılmalıdır. Öğrenciler konuyla ilgili olarak kendi notlarını tutmaya teşvik edilmelidir. Bu noktada öğrencilerden günlük hayatları içinde karşılaştıkları sıvı basıncı örneklerini incelemeleri ve bunları bir performans ödevi gibi hazırlayarak teslim etmeleri istenebilir. Örneğin, bardak ve çaydanlık içinde eşit miktarda yer alan sıvılardan hangisinin tabana daha çok basınç yaptığını hem deneyerek hem sıvı basıncı formülünü kullanarak hesaplayabilirler. TEOG'a hazırlık sürecinde konuyla ilgili bol soru çözmek pratik düşünme yeteneğini geliştirerek sorular üzerindeki hakimiyet kurmayı kolaylaştırır. Fakat somuttan soyuta geçiş döneminde olan 7. Sınıf öğrencileri ne kadar çok gözlem yapar ve konuları gündelik hayatları içinde ne kadar çok kullanırsa bilgileri o kadar kalıcı olacaktır.
" } ] }