{ "title": "Basınç Düşürücü", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-Dusurucu-61.jpg", "date": "21.01.2024 22:19:55", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Basınç düşürücü, büyük su borularının içerisinde uygulanması gereken basınç düşürücü ile suyun yarattığı basıncının düşmesi sağlanır. Günümüzde yaygın kullanılamamasının yanı sıra basınç ile ilgili uygulamalarda yeteri kadar gerekli önlemlerin alınmadığı belirtilmektedir. Su boruları içerisinde yüksek basınç olduğu belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı bir anda borunun patladığı belirtilirken oluşan patlamanın şu borusundaki basınç sebebiyle kaynaklanmasının yanı sıra malzeme için kullanılan kalitesiz borular veya işçilik sebebiyle kaynaklanan sorunlardan dolayı meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı basınç düşürücü vana kullanılması ile bu problemlerin önüne geçileceği belirtilmektedir.

Basınç düşürücü uygulaması ve yapılması gerekenler

Hat içerisinde bulunan suyun basıncının düşürülmesi için basınç düşürücü aletlerinin gerekli şekilde temin edilmesinin yanı sıra Uzman kişiler tarafından montaj yapılması son derece önemlidir. Yapılan montajın yanlış olması basıncın düşmesini engellemek yerine bu bölümde hasara sebebiyet verir. Patlamaya neden olabilir. Bu sebepten dolayı Uzman kişiler tarafından yapılmasının yanı sıra montaja başlanmadan önce borunun etrafında bulunan çakıl, kum gibi parçaların temizlenmesi gerekir. Bunun sonrasında basınç düşürücü uygulaması yapılmadan önce filtre takılması tavsiye edilir. Rakorlu bağlantı yöntemi ile basınç düşürücü yatay ve dikey olarak bağlanılır. Gerekli sıkma işlemi gerçekleştirildikten sonra anahtarı ağzından kavrayarak gövde kısmında bulunan aparatların sıkma işlemi gerçekleştirilir. Ayrıca su borusunda bulunan suyun akış yönüne göre basınç düşürücünün takılması gerekir. Buna içerisinde bulunan dişli alanlara keten sarılması sızdırmayı önlerken; uygun miktarda kullanılması yeterli olur.

Basınç düşürücü ayarı, gerekli işlemlerin yapılmasını ardından basınç düşürücü vana uygulandıktan sonra gerekli ayarlarının yapılması gerekir. Fabrika çıkışlı ayarları 8 bar olarak giriş basıncı belirlenirken; çıkış basıncı 3 bar olarak ayarlanmıştır. Bu ayarlar için gövdenin alt kısmında bulunan plastik kapaktan basınç ayarlama vidasını anahtarla çevrilerek ayarlanması sağlanır.

Basınç düşürücü vana içerisinde bulunan basıncı arttırmak için saat yönünde çevrilmesi ile basınç artarken; düşürmek için saat yönünün tersine çevrilmesi içerisinde bulunan basınç ayarının azaltılması sağlanır. Bu uygulamanın yapılmasının ardından musluğun açılarak gerekli basıncın hangi ayarda bulunduğunun kontrol edilmesi gerekir.

Basınç düşürücü ne işe yarar, basınç düşürücü vanalar sayesinde su tesisatı, doğal gaz tesisatı, hava tesisatı, korozyon yapmayan akışlarda bulunan basınç tesisatlarının oluşturabileceği problemlerin önüne geçilmesi sağlanır. Genellikle ofis gibi alanlarda kullanıldığı belirtilirken ev içerisinde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, musluk ve kombi cihazlarında bulunan yüksek basıncın etkilerinden korunmak için basınç düşürücü kullanılır. Bu işlem sayesinde tüketilen su tüketiminden tasarruf sağlanır. Basınç düşürücünün su sayacından sonra takılması tavsiye edilirken, su basıncının dalgalanması sebebiyle tesisata verilen hasarın giderilmesini engeller. Özellikle günümüzde şebeke suyunun gece basıncının artması sebebiyle su tesisatı borularının hasar gördüğü belirtilmektedir. Uygulanacak basit yöntemler ile basınç düşürücü vana sayesinde bu problemlerin önüne geçilmesi sağlanır. Ani basınç sebebiyle evde kullanılan makinelerin bozulması gözlenirken bu uygulama ile uygun maliyet ile bu şikâyetlerin önüne geçilir. Bazı binalarda ise apartman girişine takılan basınçdüşürücü aletleri ile tüm dairelerde bulunan basıncın kontrole altına alındığı belirtilmektedir. Ancak tavsiye edilen her dairenin saatinden sonra basınç düşürücü takılmasıdır.
" } ] }