{ "title": "Basınç Hacim İlişkisi", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-Hacim-Iliskisi-59.JPG", "date": "20.01.2024 16:05:51", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Basınç Hacim İlişkisi: Boyle Kanunu ile açıklanabilmek ile bu yasa uçucu gazların sıvılaştırılması olarak da bilinmektedir. Boyle yasasına göre, sıcaklıklar sabit tutulduğu sürece belirli bir ölçüde alınan ideal gazın hacmi ile basıncının çarpımı sabittir denir. Bunu matematiksel olarak ifade etmek gerekirse;

PV= kdır. Burada P= Pascal cinsinden basınç, V= m3 olarak hacim, k= gaz sabiti: 8,3145 J /molK.

Boyle yasasına göre, basınç arttıkça hacim azalır ya da başka bir değişle basınç ile sıcaklık ters orantılıdır denir. Diğer koşullar sabit iken bir gazın basıncını artırdığımızda hacim azalır. Hacmini artırdığımızda ise basıncı azalır. Aralarında ters orantı söz konusudur. İlk defa 1660 yılında İngiliz bilim adamı Robert Boyle tarafından ortaya konulan bu yasa kendisinin adı ile anılmaktadır. Robert Boyle basınç altında gazların davranışlarını incelemiştir. Bu amaçla Boyle, J şeklinde ve ucu kapalı bir cam tüpe, iki tarafı da dengeli kalacak şekilde cıva doldurdu. Denge noktasında kapalı kısımda kalan havanın basıncının açık uçtaki hava basıncına (1 atm) eşit olması gerekiyordu. Böylece tüpe biraz daha cıva ilave ederek kapalı uçtaki havanın hacmini yarıya indirdi. Eklediği civanın yüksekliği 760 mm idi. Tüpün kısa tarafında kapalı bulunan hava kütlesine açık taraftan yapılan 1 atm'lik basınç hava kütlesinin ve hacmini yarıya indiriyor ve basınç iki kat artıyordu.

Bu deneyden çıkarılan sonuç; basınç hacim ilişkisi olarak; basınç ve hacmin ters orantılı olduğudur. Diğer bir değişle basınç arttıkça hacim küçülür, basınç azaldıkça hacim büyümektedir.
" } ] }