{ "title": "Basınç Kuvveti", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-Kuvveti-81.JPG", "date": "20.01.2024 22:50:42", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Basınç Kuvveti, herhangi bir cismin ağırlığı sebebiyle temas ettiği yüzeyin tamamına uygulamış olduğu dik kuvvete \"Basınç kuvveti\" adı verilmektedir. \"F\" sembolü ile belirtilir. Basınç, kuvvet sayesinde meydana gelir. Basınç, kuvvetin yüzeydeki yoğunluğu olarak da bilinmektedir. Aynı kuvvet daha dar bir yüzeye uygulandığında, yüzeydeki yoğunluğu ve iş yapma etkileri artar. Basınç kuvveti, bir yüzey üzerine uygulanan basınçların toplamına eşittir.

Katılarda Basınç Kuvveti

Katı cisimler kendilerine uygulanan kuvvetin yönünü değiştirmeden kendi ağırlıkları ile temas ettiği yüzeye iletir. Katı halde bulunan cisimlerin uyguladığı basınç cismin ağırlığına eşittir. Katı basınç kuvveti cismin ağırlığı ile doğru orantılı değerlendirilir. Katı nitelikli cismin ağırlığı arttıkça basınç kuvveti artar, ağırlık azaldıkça ise bu durum düşüşe geçer.

Sıvılarda Basınç Kuvveti

Doğada var olan herhangibirsıvının ağırlığından dolayı içinde bulunduğu kabın her noktasına uyguladığı basınca \"Sıvılarda basınç kuvveti\" denir. Sıvı basıncı kabın genişliğine bağlı değildir. Ayrıca sıvı maddelerin katılar gibi belirli bir şekilleri yoktur. İçine konuldukları kabın şeklini alır. Bulunduğu kabın içerisinde dağıldığı her yere basınç kuvveti uygular. Bu olayın temel sebebi ise basıncın yüksekliğe bağlı olmasından ötürü kaynaklanır.
" } ] }