{ "title": "Basınç Testi", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-Testi-99.jpg", "date": "21.01.2024 14:00:21", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Basınç Testi: Basınç Testi basınçlı kaplarda sızıntıları bulmak veya performans ve dayanıklılığı doğrulamak için bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Genelde, basınçlı kaplar, boru hatları, sıhhi tesisatlar, silindirler, kazanlar ve yakıt tankları gibi ekipmanlar sızdırmazlık açısından test edilirler. Basınç testi tahribatsız muayene tekniklerinden biri olarak sınıflandırılır yani test sırasında numune hasar görmemektedir. Su ile basınç testi en çok kullanılan test ortamıdır. Bunun nedeni suyun yağdan çok daha ucuz olması nedeni iledir. Test düzeneğinin kurulması daha kolay ve sonuçta da daha az maliyetlidir. Basınç testi sırasında performans ve dayanıklılık özelliklerine uymayan bir örnek başarısız olarak kullanılamaz hale gelebilmektedir.

Basınç Test Yöntemleri ve Spesifikasyonları: Basınç test yöntemleri olarak aşağıda belirtilen standartlar geçerlidir;
Basınç Test İşlemi

Standart basınç test prosedürü, test kabını sıvı ile doldurmak, havayı dışarı atmak ve daha sonra parçayı basınçlandırmak olarak sıralanabilir. Bu sırada numune parça sızdırmazlık ve kalıcı deformasyon olup olmadığı konusunda dikkatlice incelenir. Basınç test işleminde kullanılan basınç değeri, her zaman normal çalışma basıncından bir miktar fazla tutulur. Genelde bu değer normal çalışma ve tasarım basıncının yaklaşık %150'si ile yapılır. Örneğin bir boru 2000 PSI'lik bir çalışma basıncına maruz kalacak ise gerekli güvenliği sağlamak için söz konusu boru 3000 PSI'da test edilir.
" } ] }