{ "title": "Basınç Türleri", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-Turleri-35.png", "date": "21.01.2024 09:37:38", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "
Basınç Türleri; Basınç türlerine geçmeden önce basınç konusunu tanımlayalım. Basınç, birim alan başına etki eden kuvvet miktarı olarak tanımlanmaktadır. Basınca kuvvetin etkisidir de diyebiliriz. Şimdi basınç türlerini açıklayalım.

Sıvı Basıncı; Bütün maddeler atomlar olarak adlandırılan parçacıklardan oluşur. Akışkanlarda bulunan kuvvetler atomların kütlesi ve hızından kaynaklanmaktadır. Statik bir sıvı tarafından uygulanan basınç, yalnızca sıvının derinliğine, akışkanın yoğunluğuna ve yer çekiminin hızlandırmasına bağlıdır. Sıvılar bulundukları kabın dokundukları her yerine basınç uygulamaktadırlar.

Atmosfer Basıncı; Basınç türlerinden atmosfer basıncı, atmosferdeki yüzeyin üstündeki havanın ağırlığı ile yüzeye uygulanan birim alan başına kuvvettir diyebiliriz. Çoğu kez, atmosfer basıncı ölçüm noktasının üstündeki havanın ağırlığından kaynaklanan hidrostatik basınç ile ilgilidir. Atmosfer basıncı, diğer adı ile açık hava basıncının değeri yeryüzüne yakın olan yerlerde daha büyük olmaktadır. Yüksek bölgelere çıkıldığında ise bu değer azalmaktadır.

Buhar Basıncı; Buhar basıncı, kapalı bir kapta bulunan katı veya sıvı ile dengelenmiş bir gaz tarafından uygulanan basınçtır. Belirli bir sıcaklıkta denge buhar basıncı sıvısının buharlaşma hızının bir göstergesidir. Kaynama; bir sıvının kaynama noktasına kadar ısıtılması ile oluşmaktadır. Bu sıcaklıkta, sıvının buhar basıncı, çevresel çevre basıncı tarafından sıvıya uygulanan basınca eşit olmaktadır.

Akışkanların Basıncı; Bir yerden farklı bir yere akan maddelere akışkan maddeler diyoruz. Basınç türlerinden olan akışkanların basıncında; akma yönü basıncın büyük olduğu kısımdan küçük olduğu kısma doğru gerçekleşmektedir. Akışkanların hızının artmış olduğu yerde ise basınç azalmaktadır.

Gazların Basıncı; Basınç türlerinden gazların basıncını kapalı kapta gazların basıncı olarak ele alacak olursak; gaz basıncının, moleküllerin devamlı olarak kabın iç bölümlerine çarpması sonucunda oluştuğunu söyleyebiliriz. Molekül sayısı, sıcaklık ve hacim kapalı kaplardaki basıncı etkileyen nedenlerdir.
" } ] }