{ "title": "Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Basinc-71.png", "date": "22.01.2024 01:37:49", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Basınç, Dünya üzerindeki yaşam yer çekimi ve basınç sayesinde varlığını devam ettirmektedir. Basınç; Katı, sıvı ve gaz moleküllerinin birim alana uygulamış olduğu tazyik olarak ifade edilmektedir. Birim yüzeye katı, sıvı ve gazların uyguladığı bu etki birim alana düştüğünde bu alana bir kuvvet uygulanmış olur. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun yüzeye dik olarak etki eden bu kuvvete basınç kuvveti denilmektedir. Fizikte yapılan hesaplamalarda basınç (P) sembolü ile gösterilmektedir. Basınç kuvveti ise (F) ile sembolize edilmektedir. Fizik ve matematik hesaplamaları yapılırken basınç ve basınç kuvveti arasında bağlantı; P=F/A şeklinde bulunmaktadır.

Basınç Türleri

Her cismin yüzey alana uygulamış olduğu basınç farklılıklar göstermektedir. Katı, sıvı ve gaz halindeki cisimlerin yüzey alanda sıkıştırılması sonrasında uygulamış olduğu basınç miktarları arasında farklılıklar yer almaktadır. Fiziğin temelini oluşturan basıncın birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerin hemen hemen hepsi farklı şekilde formüle edilerek yüzey alana uyguladığı kuvvet farklı şekilde hesap edilmektedir. Basınç türlerini şöyle sıralayabiliriz.
Basınç Etmenleri

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonrasında hava basıncı belli başlı etkenler altında değiştiği tespit edilmiştir. Basıncı etkileyen etmenler ise; Sıcaklık, yükselti, hava yoğunluğu, yer çekimi, mevsim, dünyanın günlük hareketleri basıncın değişmesinde etkili olan etmenler arasında yer almaktadır. Basınç etmenlerinden sıcaklık mevsim değişiminden dolayı basıncın değişmesinde etkilidir. Çünkü ısınan hava genleşmesiyle yükselir. Böylelikle seyrelen gazların basıncı düşerek alçak basın alanı oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca soğuk havalarda gaz moleküllerinin sıkışmasıyla birlikte ağırlaşan gazlar yer yüzüne doğru alçalmasıyla birlikte yüksek basıncı oluşmasında etkilidir. Basınç etmenleri arasında yer alan yükselti incelendiğinde ise yer yüzünden yüksek alanlara doğru çıkıldıkça gazların miktarı azalmasıyla birlikte basıncın düştüğü gözlemlenmiştir.

Basınç Tipleri

Yüksek Basınç (Antisiklon) ve Alçak Basınç (Siklon) olmak üzere iki tip basın tipi bulunmaktadır. Bu basınç tipleri incelendiğinden 1013 milibardan yüksek olan basınç tiplerine Yüksek Basınç (Antisiklon) denilirken, 1013 milibardan alçak olan basınç türlerine Alçak Basınç (Siklon) denilmektedir.
" } ] }