{ "title": "Buhar Basıncı", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Buhar-Basinci-63.png", "date": "21.01.2024 05:33:21", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Buhar Basıncı, Sıvıların ısıtılmasıyla birlikte gaz haline gelen sıvı moleküller yüzey alana uygulamış oldukları kuvvet buhar basıncını oluşturur. Bunun yanı sıra gazların sıvı hale getirilerek sıkıştırılması ve tekrardan ısıtılması sonrasında buhar basıncı oluşmaktadır. Ancak katı cisimlerin ısıtılması sonrasında erime noktası oluşabilmektedir. Bu nedenle katı cisimlerde buhar basıncı oluşmamaktadır. Her sıvının bir kaynama noktası bulunmaktadır. Bu kaynama noktasından sonra sıvı moleküller ısınarak gaz haline gelerek buhar basıncını oluşturmaktadır.

Buhar Basıncını Etkileyen Etmenler
Buhar Basıncının Temel Özellikleri Nelerdir?

70°C sıcaklıkta bulunan su moleküllerinin buhar basıncı 30°C sıcaklıktaki suyun buhar basıncından daha yüksektir. Bunun temel nedeni ise su moleküllerinin sıcaklığın artmasıyla birlikte daha fazla ortaya çıkmasıdır. Sıcaklık arttıkça buhar basıncı artacaktır. Buhar basıncının temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
" } ] }