{ "title": "Fizik Gaz Basıncı", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Fizik-Gaz-Basinci-59.JPG", "date": "20.01.2024 02:13:04", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Fizik Gaz Basıncı, gazlar da sıvılar gibi bulundukları kabın çeperlerine basınç uygulamaktadırlar. Fizik Gaz Basıncı meydana geliş nedenine bağlı olarak iki şekilde incelenmektedir.
Fizik Gaz Basıncı kapalı bir kap içinde bulunan gaz molekülleri sürekli hareket halinde olduğu için kabın iç çeperlerine çarpmaktadır. Şişirilen bir balonun içine daha çok sayıda molekül girdiği için çeperlere çarpan molekül sayısı artar. Dolayısı ile balonun içindeki basıncın artması sağlar. Kapalı kaplardaki gaz basıncının büyük olması gaz moleküllerinin birim zamanda birim yüzeye çarpma sayıları ile orantılıdır. Birim zamanda birim yüzeye çarpma sayıları arttıkça gaz basıncı artar. Buna göre gaz basıncı üç parametre ile açıklanmaktadır. Bunlar:
Kapalı kaplardaki gaz basıncını ölçen araçlara manometre adı verilmektedir. Cıvalı manometre ile ölçülebilen gaz basıncı genellikle mmHg ve cmHg birimleri ile ifade edilmektedir.

Fizik Gaz Basıncı dünyanın çevresinde bulunan hava tabakasına atmosfer denilmektedir. Atmosferin yeryüzüne yaptığı basınç büyük bir oran ile ağırlıktan kaynaklanmaktadır. Açık hava basıncı en fazla deniz seviyesinde olmaktadır. Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı veya açık hava basıncı düşer. Bunun nedeni ise hava katmanının ve hava yoğunluğunun azalmasıdır.

Açık hava basıncı ilk kez 1643 yılında İtalyan bilim adamı Toricelli tarafından ölçülmüştür. Hatta bu deney Toricelli deneyi olarak da bilinmektedir. Bu deney sıfır derecede ve deniz seviyesinde yapılmıştır. Bu deneyde Toricelli uzunluğu bir metre olan ve bir ucu kapalı cam boru içine cıva konulup açık ağzı parmak ile kapatılarak baş aşağı çevrilir. Bu deney sonucunda cıva borudan aşağı doğru iner ve belirli bir müddet sonra sabit kalır. Bu da açık hava basıncının borudaki cıvanın yüksekliğine eşit olduğu anlamına gelmektedir. Bu deneydeki gibi açık hava basıncını ölçen araçlara ise barometre denir.
" } ] }