{ "title": "Gaz Basıncı", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Gaz-Basinci-22.jpg", "date": "19.01.2024 13:31:13", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Gaz Basıncı, Doğada birçok gaz türü atmosferde yer almaktadırlar. Gazlar uçuculuk özelliğine sahip olması nedeniyle uçarken çarpmış olduğu nesneler üzerinde gaz basıncı oluşturmaktadırlar. Kapalı gaz basıncı ve açık gaz basıncı olmak üzere iki türlü gaz basıncı bulunmaktadır. Gazların basıncı Toriçelli cihazı ile ölçülmektedir. Doğada yer alan Hidrojen, Oksijen, Azot ve diğer birçok uçucu gaz türünün uygulamış olduğu gaz basınçları birbirinden farklıdır. Bu gaz türlerinin bir kısmı yanıcılık özellik gösterirken bir kısmı nötr özellik göstermektedir.

Gaz Basıncı ve Genel Özellikleri Nelerdir?

Gazlar uçucu özelliğe sahiptir ancak kapalı ortamlarda sıkıştırma sonrasında sıvı hale getirilmektedirler. Gazlar deniz seviyesinde yükseğe doğru çıkıldıkça gaz basıncı azalmaktadır. Gazlar havanın sıcaklık ve nem durumuna göre basınç değerlerinde değişme gözlemlenmektedir. Gazlar üzerinde yapılan deneylerde gözlemlenen küçük değişiklikler barometre ile ölçülmektedir. Gaz hacmi değişmesi halinde basınçta da değişiklik görülür. Basınçtaki bu değişiklik ters orantılı olarak kendisini göstermektedir. Gazların bulunduğu ortamda hacmin azalması halinde sıcaklık sabit kalırsa, moleküllerin birbirine daha fazla yaklaşmasından dolayı gaz basıncı artacaktır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda sıcaklığın artması halinde gaz basıncının arttığı ve sıcaklığın azalması halinde gaz basıncı azaldığı tespit edilmiştir. Gaz basıncının tespiti amacıyla sıcaklık değerleri ölçülmektedir.

Gaz Basıncı Önemi

Doğada bulunan birçok gaz türü yaşamın devamı açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak bu gaz türleri belli hacim ve sıcaklıkta bulunması gerekmektedir. Gazların bilinçsiz olarak sıvılaştırılması veya sıkıştırılması beklenmeyen zararların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu beklenmedik olayların yaşanmasını engellemek amacıyla uzmanlar gaz basıncı dengesinin korunması gerektiğini dile getirmektedirler. Gaz basıncı sayesinde doğada yer alan gazlar sıvılaştırılarak faydalı bileşik ve elementlerin oluşturulması sağlanmaktadır.
" } ] }