{ "title": "Katılarda Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Katilarda-Basinc-31.JPG", "date": "20.01.2024 18:43:52", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Katılarda basınç, maddeleri ağırlıklarından dolayı temas ettikleri yüzeye basınç uygular. Basınç ile kuvvet uygulandığı belirtilirken birim yüzeye etki eden ağırlığa basınç ismi verilmiştir. Kuvvet ve basınç aynı orantıdadır. Herhangi bir maddenin kuvveti arttığı zaman basıncı daha artar bu doğrultuda kuvveti azaldığı zaman basıncı da azalır Bunun yanı sıra basınç ile yüzey alanı ters orantılıdır kuvvetin uygulandığı alan küçük ise basınç artar, kuvvetin uygulandığı yüzeysel alan büyük ise basınç azalır.

Katılarda basınç ise maddenin ağırlığına göre değişiklik göstermeden aynen basıncını iletir. Bunun yanı sıra basınç yüzeye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Katı olan herhangi bir madde yer ile temas ettiği zaman basınç sebebiyle kuvvetinde artma gözlenir. Örneğin taş ağır olduğu için yüzeye temas ettiği zaman basınç ile etkisini arttırır. Bütün katı maddeler bulundukları yüzeye kuvvet uygularken; cisimler üzerinde basıncın etkisi kuvvetin etkisiyle aynı doğrultudadır. Cisim hareket ettiği zaman şekillerinin değişmesine sebep olur. Ağırlıkları artan cisimlerin yüzeye uyguladığı basınçlarda o miktarda artmaktadır. Bu sebepten dolayı cisme uygulanan basınç kuvvetiyle doğru orantılı olur.

Katılarda basınç, katı halde bulunan maddelere uygulanan basınç sonucu kuvvet ve şiddeti değiştirmeden basıncı yüzeye aynı şekilde ilettikleri belirtilmektedir. Birim zamanda birim noktaya uygulanan kuvvet olarak açıklandığı belirtilmektedir.

Ağırlığı G olan katı maddenin, taban yüzeyi S, yüzeye uyguladığı basınç ise P olarak simgelenir.

P= G÷ S olarak ifade edilir. Katı maddelerin moleküllerden oluştuğu ve bu moleküllerin rastgele hareketler yaptığı belirtilmektedir. Birbirine yakın ve birbirine daha sıkı sıkıya bağlı olan moleküller sebebiyle katı cisimler hacimlerini ve şekillerini korur. Yer çekimi doğrultusunda katı cisimler dik olan yatay düzlemde basıncını artırırken; yan yüzeylerde ise basıncın etkisi yer çekiminden dolayı azalır. Kuvvet doğrultusunda katı maddelere uygulanan basınç kuvvetin şiddetine göre hissettirdiği ağırlığı artırır.
" } ] }