{ "title": "Santral Venöz Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Santral-Venoz-Basinc-97.jpg", "date": "21.01.2024 01:35:14", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Santral venöz basınç, vücut içerisinde bulunan torakstaki basıncı ile sağ atriyum içerisinde bulunan basıncın ölçümleri ile alakalıdır. CVB olarak bu ölçüm ile kalbin sağ tarafında bulunan ventriküllerin durumu hakkında bilgi almak için kullanılır. Ayrıca dolaşımda bulunan kan hacmi içerisinde bilgi sağlanır. Kalp atışları içerisinde sağ kalp basıncını değerlendirir. Santral venöz basınç yöntemi ile sağ atriyuma uygulanan katater ile işlem gerçekleştirilir. Bu bölgede kıllanma bulunuyor ise öncelikli olarak bu bölgenin temizlenmesi ve solüsyonlar ile gerekli bakımın yapılmasının gerekir. Sonrasında katater uygulanır. Katater uygulaması için lokal anestezi gerekir. Katater vücuda girdikten sonra antiseptik tampon yerleştirilmesi gerekir. Bu süreç içerisinde hastanın sağ atriyum doğrultusunda aksiller çizgi düzeyine düz gelecek şekilde uygulama gerçekleştirilir. Hasta bu süreç içerisinde sırt üstü düz şekilde yatırılırken; başının altında herhangi bir aparat olmaması gerekir. Santral venöz basınç ölçülmesi esnasında stop-cock takılır. Buraya takılan parçanın bir ucu manometreye bağlanırken diğer ucu intravenöz sıvı setine takılır. Bu süreç içerisinde hastaya belirlenen miktarda sıvı iletilmesi sağlanır. Gerekli işlemler başlatılarak hasta da bulunan değerlendirme gerçekleştirilir.

Santral venöz basınç değerlendirme

Bu süreç içerisinde hastada bulunan basınç değerlendirilmesi CVB'nin normal seyirde 5-15 cm H20 ile 17-10 santim H20 arasında olması gerekir. Hasta bulunan santral venöz basınç 5 santim H20'den düşük değerlerde ise volüm eksikliği olduğu saptanır. Bu süreç içerisinde hastaya hızlı şekilde infüzyon yapılması gerekir. Sol kalp fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda santral venöz basınç değeri normal veya düşük çıkabilir. Bu süreç içerisinde hastaya sıvı infüzyonu yapılması, akciğer ödemi olmasına sebebiyet verir. 15 santim H20'den yüksek olan değerlerde ise kalbin kasılma gücünün zayıfladığı belirtilirken; bu süreç içerisinde kataterin yanlış yerleştirilmesi gibi problemler oluşabileceği gibi infüzyona devam edilmemesi gerekir.

Santral venöz basınç bakımı nasıl yapılır?

Bu süreç içerisinde kateterin iritasyona bağlı sebeplerden dolayı siteril tramboflebit oluşabileceği için ve katater uzun süre değiştirilmeden kullanılmış ise bakteriyel sebeple enfeksiyonlar görülmesi gözlenir. Bu belirtilerde katater çıkartılarak hastaya sıcak uygulama yapılarak gerekli takipler gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde katater takılmadan önce gerekli cilt bakımının yapılması gerekir. Sıvının yavaş infüzyonu sebebi ile katater ucunda tıkanıklık meydana gelir. Genellikle bu noktada kan pıhtılaşması meydana gelmiş olabilir. Bu süreç içerisinde hastaya sıvı infüzyonu kesintisiz olarak uygulanır. Katater kısmından kan verilmiş ise bu uygulama sonrasında izotonik sıvı uygulaması gerçekleştirilir. Bu bölümde pıhtı meydana gelmiş ise gidermek için solüsyonun içerisine 250 ünite Heparin verilerek problemin giderilmesi sağlanır. Tıkanıklığın giderilmesi için kataterin ucuna enjektör takılarak burada bulunan kan pıhtısının alınması sağlanır. İşlemler Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir. Katater yerleştirme gerçekleştirildikten sonra hastaya göğüs filmi çekilerek hastada bulunan santral venöz basınç takip edilir. Bu süreç içerisinde hastanın solunum sesleri takip edilirken, EKG değerlendirilir. Hastanın göğüs tüpünden fazla miktarda sıvı akışı görülüyor ise kataterin bulunduğu bölümde boşluk meydana gelmiş olabilir. Göğüs tüpü drenajının gerekli ölçümlerinin yapılması ile infüzyon durdurulur.
" } ] }