{ "title": "Sıcaklık Basınç İlişkisi", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Sicaklik-Basinc-Iliskisi-53.gif", "date": "19.01.2024 00:55:34", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "Sıcaklık Basınç İlişkisi; Basıncı en çok sıcaklık etkilemektedir. Basınç sıcaklığa göre değişim göstermektedir. Hacim sabit olduğunda kapalı bir sistemde, basınç ve sıcaklık arasında doğrudan bir ilişki vardır. Artan ve azalan değişkenler olduğunda ise; bir değişken aynı değişimi izlemektedir. Örnek verecek olursak; basınç arttıkça sıcaklık da artmaktadır. Basınç düştüğünde de sıcaklık düşmektedir.

Sıcaklık basınç ilişkisinde ters orantı vardır. Buzdolabındaki kompresöre soğutucu hava, basınç uygulayarak basıncı arttırır. Hava daha fazla sıkıştığında basınç artar. Bu durumda sıcaklık artışına sebep olur. Zamanla bu ısı bobinler vasıtası ile kaybolur. Soğuduğu zaman, soğutucu gazdan sıvıya dönerek gizli bir ısı saldığı için, ilave bir ısı verilmektedir. Kompresör arka kısımda bulunacak, böylece buzdolabının dış kısmı bu işlemden dolayı havaya ısı verecektir. Kompresörde bulunan yüksek basınçlı sıvı, daha sonra buzdolabının içine doğru aktarılacak ve aşamalı olarak bırakılacaktır. Hızla genişleyen hava soğumakta ve buzdolabının içindeki soğuk hava bobinleri ile temas halinde iken buzdolabında ve derin dondurucuda sıcaklığın düşmesine neden olacaktır.

Kapalı bir sistemde bir gazın sıcaklığı artarsa, basınç da eşit miktarda artacaktır. Bir gazın sıcaklığını artırdığınızda moleküllerin hızı da artmaktadır. Bu durum moleküllerin birbirlerine daha sık çarpmalarına neden olmaktadır.

Sıcaklık Basınç İlişkisi ve Örnekleri

Bir soda şişesini sıcak iken açtığınızda daha fazla fıs sesi duyarsınız. Oysa soda soğuk olduğunda daha az fıs sesi çıkar. Nedeni; sıcak sodada daha fazla basınç olmasıdır. Sıcaklık basınç ilişkisi ile ilgili olarak; ısınan hava genleşmektedir. Hava genleştiğinde, hafifleyerek yükselmektedir. Soğuyan hava ise; sıkışmakta ve ağırlaşmaktadır. Ağırlaşmış olan hava da yer çekimi kuvveti ile aşağıya doğru çökmektedir. Ekvator sıcaklığından dolayı; termik alçak basınç, kutuplar da soğuk olduğu için, termik yüksek basınç alanı olmaktadır.
" } ] }