{ "title": "Sistolik Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Sistolik-Basinc-63.jpg", "date": "19.01.2024 20:40:24", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Sistolik Basınç, kan basıncının yükselmesi ile kalp damar hastalıkları riski, kalp krizleri, kalp ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığı da tetiklemektedir. Kalp her attığında atardamarlara kan pompalar. Kanın damarlara ritmik olarak ulaşması, basınç dalgaları oluşturmaktadır ve bu basınç dalgaları kan basıncı olarak ölçülebilme özelliğine sahiptir. Kalp her büzüştüğünde arterlere kan basar ve böylece kan basıncı yükselir. Kalpteki büzüşme seviyesi maksimum dereceye ulaştığında kan basıncı en yüksek seviyesine ulaşmış anlamına gelmektedir. Kan basıncının en yüksek seviyeye ulaştığı en üst değere sistolik basınç adı verilmektedir.
Bir insanda olması gereken ideal kan basıncı 120/80mmHg'den daha düşüktür. Burada 120 rakamı ile belirtilmiş olan sistolik basınç en üst değeridir.

Sistolik Basınç Yükselmesi

Sistolik basınç yükselince ve bu durum süreklilik arz ettiğinde zamanla kişinin kan damarları zarar görmektedir. Kan basıncının takip edilmesi oldukça önemlidir. Kan basıncınızı düzenli takip edebilmek için sabahları kalktığınızda ve geceleri yatmadan önce ölçüm yapmanız gerekir. Yüksek kan basıncı sistolik basıncın 130-139mmHg arasında olma durumunu ifade eder. Yüksek tansiyon durumunda yaşam şeklinizi değiştirerek, sağlıklı bir beslenme tarzına geçerek ve egzersiz ile önlem almanız gerekir. Ama mutlaka Uzman bir doktora başvurarak ilaç takviyesi almanız gerekir.

Yaşın ilerlemesi, cinsiyet, genetik, fazla kilolar ve çeşitli hastalıklar sistolik basınç artışına neden olmaktadır. Sistolik basınç, 180mmhg üzerine çıktığı zaman durum tehlikeli bir hal almaktadır ki o zamanda hipertansiyondan bahsedilir.

Sistolik basınç yükselmesi kişide yavaş yavaş gelişen bir durumdur. Uzunca bir süre hiç fark edemeyebilirsiniz. Çünkü bedebniniz bu duruma yavaş yavaş alışır. Bunun için sistolik basınç yani tansiyon durumunuzun düzenli takip edilmesi sağlığınız açısından son derece önem taşımaktadır.

Sistolik basınç yükselmesi kalbin iş yükünü artırarak atardamarların hasarlanmasına neden olur. Tansiyon hastalarının %90'ı kontrol edildiğinde sistolik basınç yani tansiyon yükselmesine neden olacak herhangi bir hastalık durumu yoktur. Bu duruma birincil hipertansiyon adı verilir. Geri kalan %10'luk tansiyon hastası grupta ise hipertansiyon başka bir hastalık nedeni ile ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı sistolik basınç ve diastolik basınç mutlaka bir arada takip edilmeli ve düzensizliklerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }