{ "title": "Sistolik Kan Basıncı", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Sistolik-Kan-Basinci-97.jpg", "date": "20.01.2024 14:41:20", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Sistolik Kan Basıncı, kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu, basınca kan basıncı ya da tansiyon adı verilmektedir. Kan basıncı için belirlenmiş olan normal değerler bulunmaktadır. Kan basıncı istenilen değerlerin üzerinde ise hipertansiyon ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı sistolik kan basıncı büyük önem arz etmektedir. Sistolik kan basıncı halk arasında büyük tansiyon olarak ifade edilmektedir. Normal kan basıcı değerleri sistolik kan basıncı için 120mmHg değerinde olmalıdır. Sistolik kan basıncı için sınırda olan değer ise 120-139mmHg değeridir. Hipertansiyon sınırlamasına bakılacak olursa sistolik kan basıncı 140mmHg değeriinde iken diastolik kan basıncı 90 mmHg değeridir.

Sistolik kan basıncı nedir?

Bir hasta da sadece sistolik kan basıncı değerinin yüksek olması durumu da yüksek tansiyon olarak adlandırılmaktadır. Bundan dolayı düzenli olarak sistolik kan basıncı değeri takip edilmelidir. Çünkü sistolik kan basıncı yüksekliği neden ile beyin kanaması, felç, gözlerde görme kaybı, kalp yetmezliği, kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, böbrek ve damarlarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

Kan basıncı hem sistolik kan basıncı hem de diastolik kan basıncı bakımından yaşamsal bulgulardan biridir. Ayrıca bundan dolayı sistolik kan basıncı bulgularının doğru olarak belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü sistolik kan basıncı 3-5mmHg yanlış ölçülen bireylere yanlış teşhisler bile koyulabilmektedir.

Civalı aletler ile yapılan sistolik kan basıncı ölçümü diğer yöntemler ile kıyaslandığında hala altın standartta bir metottur. Sistolik kan basıncı hemodinamik bir olaydır ve aklınıza bile gelmeyecek pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Bundan dolayı kan basıncı ölçümü yapan kişinin kan basıncını etkileyen faktörleri oldukça iyi bilmesi gerekir. Sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı hastanın duygusal durumu, yapmış olduğu egzersizler, yemek yemek alışkanlıkları, alkol sigara kullanımı, mesanenin dolu olması ve hava sıcaklığı gibi faktörlere göre değişim göstermektedir. Hastanın sistolik kan basıncı ölçümü sırasında yorgun olması hatta konuşması bile ölçüm sonuçlarını etkileyebilmektedir.

Sistolik kan basıncı yüksekliği bir anda gelişen bir durum olmayıp zaman içerisinde yavaş yavaş seyir gösteren bir yükselme şeklinde devam eder. Bundan dolayı herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olmasanız bile tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirmenizde fayda vardır. Özellikle de ailenizde yüksek tansiyon hastaları var ise daha dikkatli ve uyanık olmanız gerekir.
" } ] }