{ "title": "Sıvılarda Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Sivilarda-Basinc-25.jpg", "date": "19.01.2024 16:45:35", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Sıvılarda Basınç; Sıvılar akışkan, belirli şekilleri olmayan ve bulunduğu kabın şeklini alan maddelerdir. Sıvı maddelerin sıkıştırılmaları yok denecek kadar az olduğundan sıkıştırılamaz kabul edilirler. Basınç; birim yüzeye etki eden dik kuvvet olarak tanımlanır. Katılar, sıvılar ve gazlar ağırlıkları nedeni ile bulundukları yüzeye basınç uygularlar.

Sıvı Basıncı Nelere Bağlıdır?

Sıvı basıncı; sıvılarda ağırlıklarından dolayı bulundukları yüzeye basınç uygulayan maddelerdir. Sıvı basıncı; derinlik, sıvının yoğunluğu ve yer çekimi ivmesine bağlı olarak değişir. Derinlik; basıncın uygulandığı noktanın sıvıdaki açık yüzeye olan mesafedir.

Derinliğin sembolü 'h' harfidir. Birimi metre olarak alınır. Sıvı basıncı derinlik ile doğru orantılıdır. Yani derinlik arttıkça sıvı basıncı da artar.

Sıvının yoğunluğu 'd' harfi ile sembolize edilir. Yoğunluk; sıvının kütlesinin sıvının hacmine bölümü ile hesaplanır. Sıvı basıncı ile sıvının yoğunluğu doğru orantılıdır. Sıvı yoğunluğu artarsa sıvının basıncı da artar, sıvı yoğunluğu azalırsa sıvı basıncı da azalır.

Sıvı Basıncı Formülü

Sıvı basıncı: Derinlik x Yükseklik x Yer çekimi ivmesi.

Sıvı basıncı: P.

Derinlik: h (M)

Sıvının yoğunluğu: d.

Yer çekimi ivmesi: g (M/s2)

P= h. D. G ile sıvı basıncı hesaplanır.

Sıvı basıncı sıvının bulunduğu kabın şekline ve kabın biçimine bağlı değildir. Sıvı basıncı; sıvının yüksekliği ve sıvının öz ağırlığı sabit kalmak şartı ile sıvı hacmine bağlı değildir.

Sıvı basıncı her zaman yüzeye dik olarak etki eder. Sıvının bulunduğu kabın yüzeyinde açılan bir delikten çıkan sıvının yüzeye dik olarak çıkması basıncın yüzeye dik olarak etki ettiğinin ispatı niteliğindedir.

Birbirine karışmayan sıvıların basıncı

Yoğunlukları farklı olan iki sıvı eşit hacimde karıştırıldığı zaman yoğunluğu fazla olan sıvı altta kalır. Bu iki sıvının basıncını hesaplamak için; Karışımın basıncı: h1. D1. G + h1. D2. G şeklinde hesap edilir.

Sıvı Basınç Kuvveti; Sıvı basınç kuvveti 'F' harfi ile sembolize edilir. Sıvı basınç kuvveti; sıvının basıncına ve yüzey alanına bağlıdır.

Sıvı basınç kuvveti= Sıvı basıncı x Yüzey alanı.

F= P. S formülü ile sıvı basınç kuvveti hesaplanır. F= h. D. G. S şeklinde de kullanılabilen bir formüldür.
" } ] }