{ "title": "Termik Alçak Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Termik-Alcak-Basinc-74.jpg", "date": "19.01.2024 09:42:28", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Termik Alçak Basınç; Termik basınç; yeryüzünün ısınmasına ve soğumasına bağlı olarak gelişen basınç hareketleridir. Termik alçak ve termik yüksek basınç olarak iki ayrı şekilde incelenir.

Termik Yüksek Basınç; Kutuplar (90 derece enlem) devamlı soğuk olduğundan yüksek basınç bölgelerini meydana getirirler. Kutuplarda havanın sıkışması ve alçalması neticesinde yüksek basınç kuşağı meydana gelir. Kutuplar ve etrafında havanın sıcaklığının az olması nedeni ile meydana gelen basınçlara termik yüksek basınç bölgeleri denir. Termik yüksek basınç kuşağının diğer bir ismi ise polar basınç kuşağıdır. Kutuplardaki termik yüksek basınçlarında (Polar basınç kuşağı) hava tüm sene boyunca alçaldığından yağış getirmez.

Termik Alçak Basınç; Ekvator (0 derece enlem) üstünde hava devamlı sıcaktır. Sıcak, ısınan hava yükselme niteliğindedir. Ekvator üstündeki ısınan hava yükselerek ve genleşerek alçak basınç bölgelerini meydana getirir. Ekvator ve etrafının sıcaklığa bağlı olarak geliştirdiği basınç kuşağı termik alçak basınç kuşağıdır. Termik alçak basınç kuşağının diğer bir ismi ise tropikal basınç kuşağıdır. Sıcaklığın fazla olmasından dolayı sıcak çekirdekli siklon adı da verilir. Ekvatoral bölümdeki termik alçak basınç (Tropikal basınç kuşağı) bölgelerinde hava devamlı yükselir ve düzenli olarak yağış bırakır.

Ekvator ve kutuplar dışında ısınıp soğuma ile ilişkili olarak karalar ve denizler üzerinde de termik basınç bölgeleri meydana gelebilir.

Not: Basınç merkezleri, Kuzey Yarım Küre'de karalar üstünde bir kesintiye uğrar. Güney Yarım Küre'de ise kara oranı fazla olmadığı için basınç kuşakları daha düzenli ve devamlıdır.
" } ] }