{ "title": "Yüksek Basınç Alçak Basınç", "image": "https://www.basinc.gen.tr/images/Yuksek-Basinc-Alcak-Basinc-78.png", "date": "23.01.2024 04:15:45", "author": "Fatih Eren", "article": [ { "article": "Yüksek basınç ve alçak basınç kavramları günlük hayatımızda çokça karşılaştığımız kelimeler arasında değildir. Bunlar daha çok coğrafi terim olarak kullanılır ve \"Atmosfer Basıncı\" konu başlığının alt kategorisinde yer alır.

Atmosfer basıncı ise atmosferde bulunan çeşitli gazların yeryüzüne yaptığı basınca verilen isimdir ve bu basıncı ölçen alete ise \"Barometre\" adı verilir. Basıncın yeryüzüne uyguladığı kuvvet her yerde aynı değildir. Yerçekimi, yükselti, Dünya'nın günlük hareketi ve sıcaklık, atmosfer basıncını etkileyen faktörler arasındadır. Örneğin:
Yüksek basınç ve alçak basınç etkileri nelerdir?

Basınç merkezleri arasından alçak basıncın (Siklon) etkili olduğu yerlerde, 1013 milibardan daha az atmosfer basıncına rastlanır. Bu alanlarda, hava hareketleri çevreden merkeze doğrudur ve yükselici hava hareketleri görüldüğünden yıllık yağış daha fazla olur buna bağlı olarak da bitki örtüsü gürdür.

Yüksek basınçların (Antisiklon) etkili olduğu yerlerde ise atmosfer basıncı 1013 milibarın üzerindedir ve sürekli alçalıcı hava hareketleri görülür. Hava hareketleri merkezden çevreye doğrudur. Bu basınç alanının etkili olduğu yerlerde gökyüzü bulutsuz ve güneşlidir bu sebeple kuraklık gibi etkilere sebep olur.

Yaz mevsiminde denizlerin karalara oranla daha sıcak olması, kış mevsiminde ise karaların denizlere göre daha soğuk olması basıncın etkilediği olaylar arasındadır. Bundan dolayı yazın denizlerin üzerinde kışın ise karaların üzerinde yüksek basınç merkezleri oluşur.

Ayrıca atmosfer basıncının sonucu olan hava hareketleri Kuzey Yarım Küre'de sağa, Güney Yarım Küre'de ise sola doğru sapar. Bunun sebebi Dünya'nın kendi etrafında yaptığı günlük hareketidir.
" } ] }