Buhar Basıncı, Sıvıların ısıtılmasıyla birlikte gaz haline gelen sıvı moleküller yüzey alana uygulamış oldukları kuvvet buhar basıncını oluşturur. Bunun yanı sıra gazların sıvı hale getirilerek sıkıştırılması ve tekrardan ısıtılması sonrasında
buhar basıncı oluşmaktadır. Ancak katı cisimlerin ısıtılması sonrasında erime noktası oluşabilmektedir.
Bu nedenle katı cisimlerde buhar basıncı oluşmamaktadır. Her sıvının bir kaynama noktası bulunmaktadır. Bu kaynama noktasından sonra sıvı moleküller ısınarak gaz haline gelerek buhar basıncını oluşturmaktadır.
- Sıvının kaynama ve buharlaşma noktası
- Isıtılan sıvının buharlaşma sıcaklığı,
- Buhar basıncı sıvının yüzey alanında gözlemlenmesi,
- Sıcaklığın arttırılması ile buhar basıncı artması,
- Buhar basıncı sıvının miktarına bağlı oluşmaması buhar basıncını etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.
Buhar Basıncının Temel Özellikleri Nelerdir?
70°C sıcaklıkta bulunan su moleküllerinin buhar basıncı 30°C sıcaklıktaki suyun buhar basıncından daha yüksektir. Bunun temel nedeni ise su moleküllerinin sıcaklığın artmasıyla birlikte daha fazla ortaya çıkmasıdır. Sıcaklık arttıkça buhar basıncı artacaktır. Buhar basıncının temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
- Tamamıyla saf olan bir sıvı içerisine uçucu özellik taşımayan bir katı çözünmesi halinde, çözeltinin buhar basıncı saf sıvıya nazaran daha düşüktür.
- Buharlaşma noktası aynı olan sıvıya daha kolay buharlaşan sıvı eklenmesi halinde, çabuk buharlaşan sıvı daha erken karışımdan ayrılır. Bu nedenle uçucu özellik taşıyan sıvı diğer sıvının kaynama noktasını etkilememektedir.
- İki sıvı arasında moleküllerin çekim kuvveti büyük olan sıvının bular basıncı düşük olup kaynama noktası yüksektir.
- Buhar basıncı ile kaynama noktası ters orantılılık ilkesi içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle aynı sıcaklıkta kaynama noktası küçük olan sıvının buhar basıncı yüksek olacaktır.
- Kolaylıkla buharlaşan sıvıların kaynama noktası düşük olmasına rağmen buhar basıncı yüksektir.
- Her ne olursa olsun buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşirken kaynama ancak belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir.
- Sıvının üzerindeki basınç düşüp ve yüzeyi arttıkça buharlaşma hızı artacaktır. Bu nedenle yüzey alan ile buharlaşma doğru orantılıdır.
- Bir sıvının buharlaşma noktası büyük ise kaynama noktası yüksek olabilmektedir.