Kafada Basınç Hissi; Beyin basıncı olarak da bilinir. Nörolojik ya da nörolojik olmayan çeşitli durumlarda beyin hacmi artar. Buna bağlı olarak beyin, kan hacmi de artar. Omurilik ve beynin içinde yer aldığı sistemde omurilik sıvısında artış görülür. Bu sıvının artışına bağlı olarak da beyinde bir sıkışma meydana gelir. Bu sıkışma kafada basınç hissi oluşturur.
Kafada Basınç Hissi Neden Oluşur?
Kafada basınç hissi kafa bölgesinde meydana gelen travmalar, sinir sistemi hastalıklarına bağlı olan yada sinir sistemi dışında oluşan hastalıklar sonucunda oluşur. Kanser, ur, apse sonucunda da oluşur. İyi huylu olan urlar ve oluşan kan toplanmaları beyinde daha az ödeme neden olur. Böylelikle kafada basınç hissi daha az olur. Beyin sapı ve beyincik bölgesinde oluşan iyi veya kötü huylu urlar BOS denilen beyin omurilik sıvısına yakın olduğundan dolayı baskıyı daha fazla arttırır. Böylelikle bu bölgelerdeki kafada basınç hissi daha fazla olur. Ensefalit, menenjit,hidrosefali gibi hastalıklar da kafada basınç hissine neden olur. Kan toplanmasıyla oluşan şişlikler (hematom), epidural hematom da nedenler arasındadır.
Kafada Basınç Hissinin Belirtileri Nelerdir?
Kafa içinde meydana gelen basınç hissinin en belirgin ve en sık görülen belirtisi baş ağrısıdır. Şiddeti giderek artan ve günün daha çok sabah saatlerinde meydana gelen bir ağrıdır. Bu baş ağrısının tipik özelliği aniden ortaya çıkışıdır. Ağrının kafanın tüm bölgesine yayılması sonucunda kulakta çınlama, kafa derisinde hassasiyet görülür.
Beyin omurilik sıvısının artışına bağlı olarak göz sıvısında bir bozukluk oluşur. Bu bozuluk sonucunda gözlerde oluşan görme bozuklukları ve çift görme gibi belirtiler de meydana gelir.
Aniden ortaya çıkan bulantı belirtisi olmayan kusma, fışkırır tarzda olup, daha sık çocuklarda görülmekle birlikte kafada basınç hissinin geç ortaya çıkan bir diğer belirtisidir. Sinirlilik, çene ve uzuvlarda istemsiz titreme, kaygı psikolojik bozukluklar, durgunluk üzüntü, ilgisizlik diğer belirtiler arasında yer alır.
Kafada Basınç Hissinin Tanısı Nasıl Konur?
Tedavinin yapılabilmesi için tanının uygun bir şekilde koyulması gerekir. Tanıyı koymak için ise yetişkinlerde; tam kan sayımı, kan elektrolit analizi, basınç ölçümü (CSF) işlemleri yapılır. Bununla birlikte beyin omurilik sıvısının (BOS) laboratuvar ortamında ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekir.